3 tips til at vælge den rette bryllupsfotograf

For mange kan det være overvældende at skulle begive sig ud i fotograf junglen. Det er ikke så underligt for det er de færreste par, som har en dybdegående indsigt i fotografernes arbejde og hvad der kræves for, at man finder den rette bryllupsfotograf. Jeg har derfor skriblet 3 forenklede tips sammen som du kan bruge, når du står i den situation at du skal finde fotografen til din helt store dag.

Billederne

Billederne er selvsagt de vigtigste for hvis ikke disse siger dig noget, er det lige meget hvordan fotografen og dennes priser ellers er. Spørg bekendte og venner om de kender fotografer. Hop på f.eks. Facebook og Google og søg løs. Når du så har fundet en bunke fotografer så kig grundigt på billederne og bortfiltrer alle dem, hvis billeder ikke siger dig noget. Arranger møder med dem du står tilbage med og få jer en god snak og bed også om at kunne se flere billeder. Det absolut bedste vil være, at fotografen fremviser alle billeder fra nogle af de seneste bryllupper da du derved får mulighed for, at kunne danne dig et bedre indtryk af ikke alene fotografens stil og hvad denne går efter, men også evnerne og om fotografen holder sin egen standard ikke bare i løbet af dagen men også fra bryllup til bryllup. Hvis der er et for stort udsving i  hvordan billederne er eller at fotografen ikke formåede at fange nogle åbenlyse og vigtige øjeblikke, vil det typisk være tegn på, at fotografen havde det svært ved at følge med og du bør i så fald kigge andetsteds. Nogle fotografer sletter de leverede billeder efter bare nogle måneder og så kan det jo også være svært at vurderer fotografen uden at kunne forevist arbejdet. Dem bør du også vælge fra.

Det er ikke kun de pæne parbilleder, men også billeder fra vielsen, receptionen, festen osv. du skal kigge kritisk på. Tag det med et gram salt hvad venner og familie måtte mene – det er ikke dem som skal bruge fotografen og leve med billederne, men dig.

Fotografen

Din fotograf kommer til at skulle følge dig gennem hele dagen og det har derfor stor betydning at i kan sammen. Fotografen er måske allerede med dig fra forberedelserne af og så er det vigtigt, at kunne føle sig tryg ved en dennes tilstedeværelse mens man ikke lige er shinet helt op. Ideelt set skal skal du ikke bekymre dig om hvad fotografen laver eller om billederne nu bliver gode nok. Tilliden og kemien skal være på plads og hvis du under mødet ikke helt fornemmer i svinger sammen, så er vedkommende bare ikke den rette for dig. Nogle mennesker svinger sammen, andre gør ikke. Hvis i ikke svinger, kan du ikke slappe helt af og hvis du ikke kan slappe af, kan fotografen ikke lave eller fange de helt gode billeder og så er det lige meget hvor dygtig denne ellers er.

Hvordan snakker fotografen og hvad med humoren? Hvordan er fotografens eget syn på bryllupper. Lyder det som salgssnak, eller fornemmer du en passion bag personen som harmonerer med dine tanker – passionen alene er dog ikke nok og der skal også erfaring til, at kunne takle de sværere og uforudsigelige situationer som der i den grad kan opstå under bryllupper. Hvordan hænger de ting fotografen siger sammen med billederne? Hvis det ikke giver mening, så søg videre og hvis det gør har, du fundet fotografen. Men vi mangler lige en sidste ting.

Prisen

Endeligt er der prisen som af gode grunde også spiller en stor rolle. Med alle de udgifter der kan være forbundet med bryllupper, kan det nogle gange være svært at finde kronerne til fotografen, men heldigvis er der fotografer til ethvert budget. Når du er på udkig, så lad endelig være med at sammenligne priserne direkte. Prisen alene fortæller intet om billederne eller fotografene. To fotografer til samme pris betyder ikke, at de leverer det samme. Billederne bunder i fotografernes erfaringer men i særdeleshed også i deres personlighed mens der intet personligt er ved priser. Det kan også være fristende at kigge på pakken som måtte indeholde en masse, men også det er værdiløst hvis man efterfølgende står med billeder man ikke kan lide. Kvantitet er bestemt ikke kvalitet, så om fotografen giver et fotoalbum med er ret sekundært ift. at kunne leve op til forventningerne om at levere gode billeder.

Ofte er der en god grund til at fotografernes priser er som de er. Den billige fotograf dækker måske kun bryllupper af lyst og fascination eller er ved at lære og kan derfor holde prisen nede. Den seriøse og dedikerede fotograf tænker i flere baner såsom at kunne drive en bæredygtig forretning og leveringsdygtighed. Ligesom bilen kan fortsætte med at køre efter en punktering takket være reservedækket, kan den seriøse fotograf fortsætte sit arbejde, fordi denne havde ekstra grej med sig, men bl.a. det gør så også, at prisen ryger op. Spørg ind til den slags når i holder mødet.

Den tid du bruger på at finde den rette fotograf er en fremtidsinvestering. Det gælder jo for meget, at når man forhaster sig eller ikke fordyber sig godt nok, er der større chance for at man får truffet de forkerte valg. De gode fotografer bliver desuden booket typisk 1-1½ år før datoen så det gælder også af den grund om at være ude i god tid. Når du så formår at finde den helt rette fotograf kan du også i højere grad nyde dit bryllup og glæde dig over hvad fotografen mon har fanget.

Jeg håber du kunne bruge disse tips til noget – skriv endelig i kommentarfeltet hvis du ønsker uddybelse eller har spørgsmål.

– Fotograf Zafar Iqbal