Fotografer skal også vise hensyn

Jeg skrev tidligere indlægget Gæster som fotografer hvor jeg kom ind på, at gæster bør vise hensyn overfor fotograferne – men bryllupsfotograferne selv bør også vise hensyn.

Jeg er f.eks. flere gange stødt på debatter om hvorvidt det er OK at fotografere i en kirke eller ej, også selvom præsten har givet udtryk for, at han eller hun ikke ønsker fotografering under hele eller dele af ceremonien. Argumenterne for hælder mest mod, at det jo er parrets store dag, det er parret som betaler og derfor også parret man som bryllupsfotograf lytter til. Hvad præsten har at sige er altså komplet underordnet.

Personligt er jeg meget uenig i den holdning. Jeg mener man bør respektere stedet og personerne som hører til, men endnu vigtigere er faktisk, at det simpelthen er dårlig forretning på længere sigt, at ignorere f.eks. præsten. Jeg har efterhånden fotograferet i en bunke forskellige kirker og oplevet, at nogle præster helt og holdent ikke ønsker der skal fotograferes, mens andre har det fint med det i en mere eller mindre grad. Jeg prøver så vidt muligt, at være i kirken i god tid så jeg nå at hilse personligt på præsten før gæster osv. begynder at dukke op. Jeg har da også oplevet, at blandt de præster som først sagde nej til fotografering mens emnet var oppe og vende mellem parret og præst, bliver til et ja når jeg tropper op. Mit indtryk er, at nogle præster siger nej pga. dårlige erfaringer med tidligere fotografer – om det er professionelle eller Onkel Ole typer er underordnet – disse har haft generet for meget og efter nok gentagelser, vil nogle præster ikke længere have der skal fotograferes. At jeg som andre alligevel kan få et nej vendt til et ja skyldes måske, at præsten kan fornemme en tilstrækkelig grad af seriøsitet og respekt.

Jeg har på det seneste haft ringet til Bella Sky for at spørge, om jeg kunne få lov til at kigge forbi med et kommende nygift par for at lave flotte bryllupsbilleder. Jeg har set masser af bryllupsbilleder fra netop Bella Sky og ved det er muligt, men som jeg altid siger til mine kunder er det altid en god ide at sikre sig, da intet er garanteret. Desuden er det også god stil at snakke med stedet først. Jeg fik fortalt, at jeg ikke må fotografere hos dem. Faktisk må ingen lave bryllupsbilleder inde hos dem længere. Forklaringen gik på, at de tidligere har oplevet at alt for mange bryllupsfotografer var til gene for personalet såvel som overfor gæsterne, og den slags er de ikke interesseret i at det skal fortsætte.

Nu sidder jeg så her og tænker “flot”. Hvor er det bare flot, at man i sin iver og/eller mangel på professionalisme over at lave billeder, glemmer at vise hensyn som på sigt betyder, at også andre heller ikke kan fotografere samme sted. Det kan jo også hænde man enten selv vil vende tilbage, eller at et andet par ønsker fotografering netop det sted, men det er pludseligt ikke muligt, fordi nogle kollegaer ikke havde tænkt langt nok.

Så pas nu på – det er ikke bare os andre, men også jer selv det kan gå ud over. Når man får lov til noget, bør man vise taknemmelig ved som minimum at være hensynsfuld.

– Fotograf Zafar Iqbal