Fup-fotografer?

Vi er i højsæson for bryllupper og lige nu vrimler det med artikler som omhandler par, som har været uheldige i deres valg af fotografen. Som bryllupsfotograf er jeg særligt opmærksom på hvad der foregår rundt omkring, og det medierne bringer lige nu, er ikke noget særtilfælde.

Se f.eks.:
Pas på: Det vrimler med fup-fotografer
Gom i panik: Tog bryllupsbilleder om et år efter

Der findes nogle deciderede fup-fotografer men overordnet set vil jeg bl.a. mene det i særlig grad handler om, at fotografering er et fascinerende område og desværre tror flere, herunder kunderne, at man bare lige kaster sig ud i det uden, at man har den fornødne viden, rutine og udstyret bag sig. Herudover gælder, at man bør have en bare nogenlunde fornuftig sans for at kunne drive en bæredygtig forretning hvis man vil det på et seriøst plan. At undervurdere sidstnævnte kan allerede være nok til, at det kan gå ud over en kunde.

zi20130907_161818_5549bJeg havde faktisk planlagt, at det næste blogindlæg skulle handle om nogle få men gode råd til kunderne, som kan hjælpe med at vælge den rette fotograf, men nu dukker disse artikler lige op. Hvis man som kunde forbereder sig i god tid, undersøger fotograferne bedre og snakker med dem, er der færre chancer for sådanne situationer. Det er let at tænke at det ikke sker for en selv, men jeg kan ikke beskrive nok hvor stor ærgrelsen og skuffelsen efterfølgende kan være, fordi man ikke brugte nok tid og penge på, at finde en passende og dygtig fotograf.

Jeg gør mig i flere etniske grupper og det er ingen hemmelighed, at der blandt andre etniciteter end dansk, er mange billige fotografer – en del er rent ud sagt inkompetente, men de fotograferer fordi kunderne ikke stiller spørgsmål. Det er derfor heller ikke underligt, at jeg blandt disse grupper hører langt flere historier af de uheldige af slagsens. De lave priser frister enormt, og mange falder desværre i fælden.

zi20120811_132305_0157bNår al det er sagt skal det da også understreges, at man sagtens kan finde en passende fotograf til de lavere beløb. Det kan være en som person kun fotograferer når han eller hun har lyst, og derfor ikke går op i en “normal” hyre eller der kan være andre årsager – men det kræver igen en god dialog og research fra kundens side.

Hold øje med min blog, hvor jeg snart kommer med nogle råd man som kunde kan ruste sig med, når man er på udkig efter en leveringsdygtig fotograf.

– Fotograf Zafar Iqbal