Sure ikke-betalende brugere

På følgende side kan man læse om ophavsretsloven. Noget som specielt virksomheder bør sætte sig ind i, hvis de vil undgå negative overraskelser fra fotografer, heriblandt undertegnede, når fotografens rettigheder bliver krænket: Ophavsretsloven

Jeg går op i det jeg laver og værner derfor også om mit arbejde. I private sammenhæng er jeg fleksibel og tillader en del, men slet ikke når det kommer til kommerciel udnyttelse af mine billeder.

Mange skal bare lige have en påmindelse mens andre bliver sure ved henvendelsen. Det virker bizart på mig, at man bliver sur over ikke at kunne bruge noget man ikke har betalt for, eller på anden vis ikke har fået lov til at bruge. Det bunder nok i manglende viden omkring ophavsret – det mange også kalder copyright, selvom konceptet hverken er dansk eller helt det samme – men det er ikke mit ansvar, at informere resten af befolkningen og virksomheder om gældende lov og rettigheder.

Jeg går ikke voldsomt op i forebyggelse mod misbrug af mit arbejde – det ser jeg ikke den store grund til når jeg har loven på min side, men det bliver rimeligt træls med nogle af de reaktioner og bemærkninger jeg får. Det er sjofelt, at samtlige at de blokeringer jeg har fået på Facebook er fra folk, som ikke helt kan acceptere at de ikke uden videre må bruge mine billeder. Det er også sjofelt, at flere af af de selvsamme folk mener jeg ikke kommer nogle vegne når jeg er sådan. Sidst jeg tjekkede kunne man ellers ikke betale regningerne med luft.

Jeg vil ikke degraderes til eller sammenlignes med en fotograf som har en ligegyldig holdning til sine billeder, så undlad venligst at snakke til mig som om man gør mig en tjeneste. Som om det er mig som skal spørge og bede om noget og som om mine krav og forventninger er urimelige – uanset hvor lang eller kort frist man så end får på at reagere før jeg vælger den juridiske vej. Vær i stedet glad for, at jeg ikke fik sendt en stor regning af sted allerede fra start, enten fordi jeg var i godt humør, eller fordi jeres adresse var umulig at opspore. Driv jeres forretning som i lyster, men glem alt om at forvente samme standard fra mig.

– Fotograf Zafar Iqbal