Fotos, når du er på et stramt budget

Folk er forskellige, bryllupper er forskellige og budgetter er også forskellige. Ikke alle har råd til eller føler der er brug for en professionel fotograf. Sidstnævnte gælder specielt i disse dage, hvor kameraet er blevet allemandes eje. Det er som sådan helt fint og faktisk lever vi i en tid, hvor moderne teknologi gør det som blot få år siden var helt umuligt, muligt.

Jeg vil i dette blog indlæg give nogle eksempler på hvordan du alligevel kan være dækket godt ind mens du er på et begrænset budget eller i det hele taget bare synes, fotograferne koster for meget.

Apps

Sig hej til apps. I dag findes apps rettet mod bryllupper og som gør, at billeder taget af forskellige gæster let kan samles eet sted: hos parret. Der findes en hel bunke apps men jeg nævner blot eet:

Capsule
Pris: gratis

Capsule

trycapsule.com

At jeg kun nævner Capsule skyldes programmets simplicitet. Ved apps kan det let blive en tand for bøvlet med at få gæster til at installere app, men her brillierer Capsule.

Download til iOS: CapsuleCam
Download til Android: CapsuleCam

Der findes apps til enhver smag og du kan f.eks. lave en søgning på “wedding photo app” og finde flere. Mon ikke der er et som passer til netop dine behov.

Fordele ved apps: Billeder kan let og hurtigt samles eet sted.
Ulember ved apps: Man skal lige sætte sig ind i processen og det kan være trivielt at få alle eller nok gæster til at installere og forstå det pågældende app. Så er der dem som måtte være modvillige fordi de har egne præferencer samt at planen med apps kun vil virke hvis man bruger smartphones og tablet. Dvs. folk med kompakt eller andre type kameraer bliver udeladt – der findes dog apps som har taget højde for det.

E-mail

Alle kender til e-mails. Det er old-school, men holder stadig. Få dine gæster til at maile dig deres billeder.

Fordele ved e-mail: Kræver ikke installation af noget som helst. De fleste har en e-mail adresse og ved hvordan det fungerer og så er det ligegyldigt hvilken type kamera man har brugt.
Ulember ved e-mail: kan være tidskrævende for både gæst og parret. Kan let blive uoverskueligt med et hav af mails. I takt med at vi kommer højere op med antallet af megapixels kan det også være, at størrelserne af billeder gør sendeprocessen meget besværlig.

keepbooth

keepbooth.com

KeepBooth
KeepBooth fortsætter fra hvor e-mails kommer til kort. Du opretter en konti og får en @keepbooth.com e-mail adresse. Gæsterne uploader billeder til denne mail og Keepbooth sørger for al sorteringen samt at smide det hele ind i et online album som du så kan dele hvis du vil. Her er der ikke noget med at bladre de forskellige mails igennem, gemme mail for mail osv. Du kan også bestille tryksager.

Hashtags

Den sidste løsning er også ret simpel. Bed gæsterne om at uploade billeder et fælles sted – f.eks. på Instagram eller på Facebook og aftal, at de tilknytter et på forhånd aftalt hashtag ord med billederne. Slå ordet op og vupti, du kan se alle billeder.

Fordele: Hvem bruger ikke i sær Facebook i dag?
Ulemper: Sikkerheden er helt i bund. Forvent ikke fremmede ikke kan se billederne. Billederne bliver også reduceret i kvalitet via denne metode og så er det ikke let at downloade flere billeder ad gangen.

Fælles for alle disse metoder er, at du bør gøre gæsterne opmærksom på din plan inden brylluppet. Du kan f.eks. have en note om det på invitationen.

Har du selv andre ideer? Kom gerne med forslag i kommentarfeltet.

Du bør nu være bedre rustet til, at kunne få lettere adgang til billeder fra dit bryllup. Vær dog opmærksom på, at ingen af de ovennævnte metoder sikrer hverken kvalitet eller gode billeder og disse ideer på ingen måde skal tolkes som alternativer til en dygtig fotograf. Hvis du ønsker gode billeder kommer du ikke udenom, at skulle gøre brug af en fotograf som er vandt til denne type arbejde – og selv da kan det ikke garanteres om billederne bliver gode. Der er den forskel, at i takt med at fotografen er mere rutineret, des større er sandsynligheden også for at billederne bliver bedre. Rutinen består ikke udelukkende i hvor mange gange man har haft trykket på udløserknappen, for så kan mange af dine gæster også være med. Den består derimod i hvor godt man forstår at udnytte og i hvilken grad man forstår det fototekniske, samt hvordan fotografen er som en person. Hvor mange af dine gæster er egentlig “fotografer”?

– Fotograf Zafar Iqbal