Ringfingeren og hjertet

Vidste du, at man i gamle dage mente en blodåre forbandt ringfingeren direkte med hjertet? Ved at påføre bryllupsringen på den højre ringfinger var derfor også et symbol på den evige kærlighed.

I dag ved vi dog, at sammenhængen mellem den højre ringfinger og hjertet ikke er som man troede. Måske er det derfor traditionen er lidt vag i dag da man i visse lande, f.eks. Danmark, stadig hyppigst har bryllupsringen på den højre ringfinger, mens man i andre lande såsom Tyrkiet eller Australien, bruger den venstre ringfinger. Hos jøderne bruges pegefingeren, men kun i begyndelsen og efter noget tid flyttes ringen fra kvindens højre hånd over på venstre ringfinger.

Ringen har grundlæggende set ikke den store betydning indenfor Islam, men den har alligevel vundet et indtog – om den så bæres på højre eller venstre ringfinger kan også her variere. I Indien har man tilsyneladende en endnu mindre tradition for bryllupsringe. Mens det her er normalt at bruge en ring under forlovelsen, er en decideret bryllupsring ikke traditionel. Skulle det hænde man bærer ring efter brylluppet, hvilket er blevet mere populært at gøre gennem tiderne, kaldes denne ikke for bryllupsring.

Et andet argument for at bruge den højre hånd er, at denne er meget benyttet f.eks. ifm. hilsner og håndtryk, og ringen derved bliver set bedre. “Se mig, jeg er gift”. I mange kulture er det desuden helt forkert at bruge den venstre hånd hvilket også kan være en promoverende faktor for, at bruge højre hånd. Logikken kan dog vendes da man ved at bruge ringen på venstre hånd, som ikke bruges nær så meget som den højre, beskytter ringen.

Uanset hvordan det vendes og drejes er der en stor symbolik i ringen. Dens form leder tankerne mod det uendelige og netop uendelig kærlighed synes at være stort hit på tværs af kulture.

– Fotograf Zafar Iqbal